2013. május 21., kedd

Fordítsunk figyelmet a megoldásra


Fordítsunk figyelmet a megoldásra
írta: Dochnal Róbert (2013. 05. 20.)


Az előző "Hogyan tudjuk menteni, ami menthető?" sorok között vannak olyan sorok, melyek talán nem érthetők, mert nem tértem ki a mögöttük meghúzódó okokra. Több ilyen célkitűzésnek/javaslatnak is van egy közös alapgondolata, melynek fontosságát most hangsúlyozni szeretném:

IRÁNYELV: AZT KAPOD, AMIRE A FIGYELMEDET HELYEZED!!!

Ha a sárga csekkeken tartod a figyelmedet, akkor sárga csekkeket kapsz.
Ha a nyomorúságon tartod a figyelmedet, akkor nyomorúságot kapsz.
Ha sétálva az utcán csak a rendetlenségen, a szeméten és a kutyagumikon tartod a figyelmedet, akkor csakis ezekbe fogsz léptén-nyomon belebotlani.

Az előbbiek negatív példák, de ez az irányelv érvényes a pozitív dolgokra is egyaránt.

Ha a termelésen és bevételeken tartod a figyelmedet, akkor termelést és bevételt fogsz kapni.
Ha a szeretetten tartod a figyelmedet, akkor szeretetet fogsz kapni.

Az előbbiek nem azt jelentik, hogy ne vegyük észre a rosszat, a nem optimális dolgokat. Nem, nem erről van szó. Képesnek kell lenni mindent érzékelni, a jót is és a rosszat is, egyaránt. DE, most jön a NAGY DE, ne rögzítsd a figyelmedet a rossz dolgokon. Ha nem vagy képes - az érzékelés után - levenned a figyelmedet a rossz dolgokról, akkor azon túl, hogy megkapod a rosszat, eléred azt is, hogy nem leszel képes érzékelni mást.

Van két szakszó, amit a köztudatban használunk/használnak, de nem igazán tudják, hogy mit is jelentenek valójában: neurotikus és pszichotikus. Azt a személyt, akinek a figyelme egy a jelenében lévő problémára van rögzülve, azt neurotikusnak nevezik. Akinek a figyelme egy múltbeli eseményre rögzült, azt pszichotikusnak nevezzük. mindkettő abban a helyzetben van, hogy szinte képtelen mást érzékelni, melynek az a másik következménye, hogy képtelen a jövőt teremteni. Az ilyen ember elmondja a problémát újra és újra, de megoldással sosem áll elő, hiszen a figyelmét leköti a probléma.

Mindig, mindenre van megoldás!

Mindig mindennel lehet kezdeni valamit!

Azokat, akiknek kórosan rögzült a figyelmük valamin, az a legjobb megoldás, ha eltereljük a figyelmét. Ezt úgy tesszük meg, hogy teret adunk nekik. Magyarul ki kell küldeni őket a szabadba, mondjuk egy parkba, sétáljanak egyet, nézzen körül egy két órát. Ennél még egyszerűbb, hogy megkérjük arra, hogy helyezze a figyelmét valami másra.

No, visszatérve a filózásból a "tenni valamit" mezejére, a figyelmed a célon kell tartani.

Aki felveti a problémát, az tanúsítja, hogy érzékel valamit, ami rendkívülien fontos. Ezért nagyon hálásak vagyunk, megköszönjük, nagyszerű és csodálatos, és most jöhet a következő lépés: a MEGOLDÁS. Ha még nincs megoldása, az nem baj, azért vagyunk többen, hogy megtaláljuk azt. Vannak problémák, melyek megoldására nagyon sok ember erejére, józan eszére, kitartására és kemény munkájára van szükség.

Legyen ez is egy alapgondolat: „Minden felvetett probléma után a figyelmet a megoldásra kell helyezni.”



További jó munkát,
baráti üdvözlettel:
Dochnal Róbert.
építési specialista.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése