2013. január 7., hétfő

Funkció és struktúra


Funkció és struktúra
írta: Dochnal Róbert (2012. 11. 21.-én)


Legyen az kicsi vagy hatalmas, egyszerű vagy rendkívülien összetett, egyszóval bármire, amire ránézünk, minden esetben meg fogjuk találni ezt a két fogalmat: a dolog Funkcióját és a dolog Struktúráját.

Meghatározások:

funkció: szerep, hatáskör, feladatkör <eredete: a latin fungi, fungus: eljár, végez, tisztséget visel>.

struktúra: szerkezet, alkat, felépítés, összetétel, elrendezés <eredet: latin struktúra: építési mód, szerkezet, építmény>.

Példák:
  • Ceruza: struktúrája egy fa külső réteg grafit belsőréteggel, a funkciója írni, rajzolni lehet vele.
  • Autó: struktúra: kerekek, alváz, kaszni, motor kormány, stb., funkciója: a család szállítóeszköze.
  • Családi ház: struktúra: alapok, falak, födémek, tető, ablakok, berendezések, stb., funkciója: védelmet és kényelmet biztosít egy 3-5 fős család részére.

A funkció felette áll a struktúrának. A funkció képes megteremteni, átalakítani illetve elpusztítani a struktúrát.

Amikor egy autót legyártanak, nem úgy állnak hozzá, hogy építenek egyet csak úgy találomra, és majd utána kitaláljak, hogy majd mire lesz jó, mire lehet majd használni. Nem. Ellenkezőleg, előbb megálmodják, hogy mire fogják használni és ennek alapját majd megépítik. Természetesen előfordulhat, hogy egy már meglévő struktúrát más funkcióra használunk, mint eredetileg tervezték, de ebben az esetben lehet, hogy át kell alakítani a struktúrát. Például volt, hogy kombi személygépkocsikat áruszállításra akartak használni- ebben az esetben be kellett építeni egy védőhálót az utastér és a csomagtér közé, na meg persze kiszerelték a hátsó üléssort- a funkció megváltoztatta a struktúrát.

Ha van egy elhízott testünk, akkor ne lepődjünk ezen meg, mert a test jelen strukturális állapota éppen megfelel a neki szánt funkciónak. Ha kitalálunk a testnek egy új funkciót, például harci eszköz mint egy bokszoló vagy birkózó esetében, vagy esztétikai élményt kifejező eszköz, mint egy balett táncos vagy egyéb művész esetén, akkor ez az új funkció át fogja alakítani a test struktúráját. Tehát, nem arra fordítunk figyelmet, hogy hogyan tudnánk lefogyasztani a testet alkalmazva mindenféle diétákat meg egyéb kínzóeszközöket, hanem rendeljünk a testhez egy új funkciót és a test struktúrája ennek következményeként át fog alakulni. Például döntse el, hogy salsa világbajnok lesz, iratkozzon fel egy táncklubba és kezdjen el táncolni, de nem azért mert le akar fogyni, hanem azért mert világbajnok akar lenni még ebben az életében….

A funkció képes elpusztítani a struktúrát. Színes nyomtatásokat akarok ezért a fekete nyomtatót kidobom a kukába. A Trabant már nem felel meg a jelenlegi környezetvédelmi követelményeknek ezért kivonjuk a forgalomból. Ez a már súlyos beteg test már nem alkalmas a céljaim megvalósításához, ezért hamarosan elteszem láb alól.

Fura, hogy sokkal több figyelmet fordítunk a struktúrának, és sokszor a funkciót nem is ismerjük, pedig éppen fordítva kellene szemlélni a dolgokat. Tisztában kell lenni a funkcióval és hozzá rendelni a megfelelő struktúrát. Az én élő példám erre: vásároltam hitelre egy lakást, havi 66 ezer Ft részletre 30 évre. Ennek a lakásnak az a funkciója, hogy védelmet és kényelmet biztosítson a családtagjaim számára, illetve majd nyugdíjas koromban rendelkeznék majd egy tehermentes saját lakással. A bank önkényesen hozzárendelt a struktúrához havi további 66 ezer forintot. Ez a struktúra sajnos már nem szolgálja az eredeti funkciót. Havi 60 ezer forintért tudnék bérelni hasonló lakást, továbbá az a további önkényes 66 ezer forint 25 évre vetítve + kamatai további 4 lakás árát képviselik. Ha a struktúrát nézem, akkor nincs megoldás, ha a funkciót nézem, akkor már réges rég fel kellett volna mondanom a bankkal a szerződést és új utakon kellett volna járnom.

A Funkció képes megteremteni, megváltoztatni és/vagy elpusztítani a Struktúrát.

Nézzünk körül először a saját dolgaink között és gondoljuk végig, hogy az a dolog, amink van milyen funkciót tölt be. És ha már megvan a számunkra ideális funkció, akkor teremtsük meg, alakítsuk át, vagy pusztítsuk el a struktúrát.

Példa:
  • Számítógépem. Funkciója: munkaeszköz, mely segítségével gyorsan és hatékonyan el tudom végezni a munkámat, tájékozódni tudok a netten dolgok után, kommunikációs eszköz. Struktúra: a gépem gyors és nagy kapacitással bír, de sokszor lefagy, van rajta mikrofon és webkamera. Következmény: a gép betölti a neki szánt funkciókat, de valamit kezdenem kell a lefagyásokkal.
  • XY alkalmazottam. Funkció: önállóan elvégez egy bizonyos feladatkört a cégen belül. például Ö veszi fel a telefont ha csörög, kezeli a bejövő hívásokat így-meg-így. Struktúra: mindennap ott van a helyén, teszi a dolgát, néha egyeztet az illetékesekkel, néha barátságtalan a hangja, amikor kezeli a telefonhívásokat. Következmény: elbeszélgetek vele, hogy miért lenne fontos a számunkra, ha kedvesen beszélne amikor telefonhívásokat intézi.
  • Cég. Funkció: profitot termel. Struktúra: vannak eszközök, vannak munkatársak, van tudás a munka elvégzéséhez, alig van megrendelő. Következtetés: készíteni egy gyors felmérést, hogy miért nincs megrendelő, és az eredmények függvényében korrigálni a hiányt, vagy ha termékünkre nincs szükség, akkor felfüggeszteni vagy megszüntetni a céget.
  • Íróasztal: Funkció: a munkavégzéshez szükséges felület. Struktúra: jó stabil lábak és asztallap, könnyen hozzáférhető, tele dossziékkal és papírokkal. Következtetés: mivel az asztalnak nem tárolás a funkciója, minden olyan dolgot, ami nem szolgálja a munkavégzést el kell távolítani.

Egyébként a Rend egyik meghatározása: minden a helyén és funkcióban. Ha az íróasztal alatti jobb felső fiókban tároljuk azokat a döglött patkányokat, melyeket arra használjuk, hogy velük dobáljuk meg az éppen arra járó munkakerülő kollégákat, akkor rend van, amúgy pedig nem. A struktúra minden egyes eleme illetve maga a struktúra egésze a helyén kell hogy legyen és a szükséges funkciót kell, hogy betöltse ahhoz, hogy azt mondhatjuk, hogy rend van.

Az a valami, ami ott van, az az ö helye? Funkcióban van? Ha igen, akkor minden rendben van.


További jó munkát,
baráti üdvözlettel:
Dochnal Róbert
építési specialista

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése