2013. január 7., hétfő

Hogyan egyezzünk meg valakivel?


Hogyan egyezzünk meg valakivel?
írta: Dochnal Róbert (2012. 06. 02.-án)


Ha két személy egyetért valamiben akkor nincs miről vitatkozni, megértik egymást, kedvelik egymást. És fordítva, ha nem értenek egyet, akkor vita van közöttük vagy akárcsak már nem is beszélnek egymással, nagyon nem kedvelik egymást.

Ha két személynek azt mondjuk, hogy hozzanak egy pár cipőt, akkor nagyon meglepődnénk, hogy ki mit hoz majd elénk, mondjuk az egyik egy piros körömlakk cipőt a másik meg egy gumicsizmát. És egyikőjük sem tévedett, mindkettő teljesítette a feladatát. A legjobb tudásuk szerint cselekedtek.

Sajnos egyiket sem húzhatjuk fel a menedzserek báljába, ezért megint kiadjuk az utasítást: „hozzanak egy férfi fekete félcipőt, amit fel tudok húzni a menedzserek báljához” Talán még ez az információ sem elégé precíz, mert nem adtam meg a méretet, a fazont, a lábszélességet, a füzőt-csattot-vagy belebújós fajtáját, a tokmagasságot, a felületi megdolgozást, stb…. És ha ezt mind-mind megadjuk, még mindig fenn áll annak lehetősége, hogy olyan cipőket fognak hozni, melyek egyszerűen nekem nem tetszenének.

Minden embernek megvan a saját véleménye egy adott dologgal kapcsolatban. Ezek a vélemények kisebb vagy nagyobb mértékben eltérnek egymástól. Ez gond, mert akkor nincs egyetértés, viszont van balhé. Célszerű egy a fizikai univerzumban lévő dologban megegyezni, amit mindkét fél meg tud vizsgálni és legyen az a közös valóság, amiben már meg lehet egyezni. Ezt realitásnak hívják. Ha ránézünk egy asztalra, akkor meg tud két ember állapodni abban, hogy az a tárgy egy asztal. és meg tudnak abban is állapodni, hogy egy ilyen asztalt kell majd legyártani.

Sajnos az építőiparban minden termék egyedi, alig található két egyforma épület, ezért nagyon nehéz úgy megegyezni, hogy rámutatunk egy házra és pontosan olyanban egyezünk meg. A rajz a majdani épület ábrázolt elméleti szimbóluma- képviseli a megvalósítandó létesítményt. Minél pontosabb a részleteiben, annál könnyebben lehet meghatározni a közös nevezőt, hogy mindkét fél ugyan arra gondoljon. De sajnos még ez sem elég, mert a Megrendelő fejében egy teljesen más kép lakózik, mint a Kivitelező fejében, és arról ne is beszáljunk, hogy mi mindent gondolhat Lajos bácsi a 70 éves kőműves mester, aki ott sincs az egyeztetéseken, viszont Ő építi a saját két kezével a házat.

Elméletileg úgy lehetne megegyezésre jutni valamivel kapcsolatban, ha meghatároznánk minden olyan paramétert, ami fontos, továbbá ha meghatároznánk minden egyes paraméternek a minőségét és a minőségének a mérési módszereit és az eltérések tűrési határértékeit.

A minőségre találtam egy jó meghatározást, a minőség a tökéletesség foka. A tökéletesség az egy elérhetetlen abszolutum, mindenkinek mást-mást jelent, azaz ha valami tökéletes, az lehet még tökéletesebb és még tökéletesebb, és így tovább. Adhatnánk a tökéletes szónak egy használható meghatározást, valami, ami nagy mértékben megfelel egy elvárásnak, nagy mértékben kielégít egy igényt. Tehát valaminek a tökéletessége egyéni szubjektív dolog, és a minőség ennek egy foka.

Létezik a gradiens skála fogalma, azaz valaminek a fokozatainak az egymásutánja. Ez olyan, mint egy lépcső egy házban, a lépcsőfokok egyik a másik után következnek és egyre magasabban helyezkednek el. Ezt úgy is hívhatnánk, hogy a magasságok gradiens skálája egy házon belül két emelet között.

A tökéletesség gradiens skálának a két véglete abszolútumok- elérhetetlen fogalmak, a felső a végtelen tökéletesség, az alsó pedig a végtelen hiba. E két véglet között számtalan pont létezik, és minden építőipari termék ezen a skálán elfoglal egy pozíciót. Ezt a pozíciót hívjuk az adott termék minőségének.

A szakmánk keveri a minőség és a megfelelőség szavakat, ami nem baj, de jó ha látjuk ezek közötti különbségeket és kapcsolatokat. A megfelelőség az egy felállított mérce a tökéletesség gradiens skáláján, felette a dolgok megfelelnek az elvárásoknak, alatta pedig nem felelnek meg az elvárásoknak.

Ezekből egyenesen az következik, hogy úgy kellene megegyezni valakivel, hogy minden egyes termékkel kapcsolatban meg kell határozni a megfelelési pontokat, és ha ez nem teljesül, akkor mi az alkalmazandó megoldás. Ha ez így történne, akkor nem lenne semmi vita az építőiparban, mert bármely résztvevő illetve kívülálló képes lenne ugyan arra a következtetésre jutni egy adott termék minőségével és az alkalmazandó orvoslatokkal kapcsolatban.



További jó munkát,
baráti üdvözlettel:
Dochnal Róbert.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése