2013. január 7., hétfő

Kinek van igaza?


Kinek van igaza?
írta: Dochnal Róbert (2012. 04. 27.-én)


Épp a napokban fejeztem be egy tanfolyamot az életenergiáról és meg kell hogy mondjam nagyon sok adattal találkoztam, ezek közül kiemelnék egy párat, melyeknek konkrét gyakorlati hasznukat látom a mindennapjainkban.

Kinek van igaza?

Ez egy jó kérdés. A rendőrök már rég tudják, hogy egy balesetnél ahány szemtanú, annyi féle-fajta vallomás, és némelyek teljesen ellentétesek a másikokkal, és ha feltételezzük, hogy egyik sem hazudik, akkor hogyan lehetséges az, hogy ugyan azon esemény megtekintése után ellentétes vélemények születnek? Kinek van igaza?

Mielőtt folytatnám, az alábbiakban tisztázni kell egy pár fogalmat.

Mi az adat? Hát, egy adat egy valaki által ismert dolog vagy információ. Amit Te tudsz az a Te adatod. Például tudod, hogy milyen színű cipő van a lábadon, vagy tudod az, hogy mennyi pénzed van a bankszámládon, vagy tudod azt, hogy mondjuk kedveled a kis rózsaszín elefántokat. Ezek mind a Te adataid.

Mi egy tény? Hát, egy olyan valami, amit bárki megtapasztalhat, megvizsgálhat és létezik a személytől függetlenül, függetlenül attól, hogy valaki tud-e róla vagy sem. Például az egy tény, hogy eme írás betűkből, szavakból és mondatokból van összerakva. Az is egy tény, hogy nekem ezen írás megszületése idejében a birtokomban van egy fekete pár félcipő.

Az emberek összekeverik a tényeket az adatokkal. A tényeket képesek vagyunk érzékelni, az adatok pedig tartalmazhatnak egyéni szubjektív véleményeket. Példa: Mindenki egy irodában látja, hogy a főnök fekete cipőt visel a mai napon. Az egyik ember fejében az a tény kap még egy pár jelzőt: a főnök fekete cipője nagyon elegáns, tiszta, ápolt, szép, jól áll neki, utal a nemes jellemére, stb. Egy másik megfigyelő, aki mondjuk piszkosul be van rágva a főnökre, ránéz az ominózus cipőre és az a gondolata támad, hogy ez annyira csillogó és hivalkodó, hogy sokkal jobb egy barna fakóbb színű cipő, amit a terepen szokott hordani. Az egyik fejében „egy elegáns cipőt visel a főnök” adat van, míg a másiknak „egy használhatatlan ócska szart visel a főnök” adat maradt meg.

Kinek van igaza?

Ha rákötnénk őket egy hazugságvizsgáló gépre kiderülne, hogy egyikőjük sem hazudik, mégsem hasonlítanak a válaszaik a megvizsgált tárgyban.

Rá kell nézni arra, hogy nincs abszolút (a végletekig tökéletes) igazság. A tényeket a szemlélő megvizsgálja és kiértékeli, hozzátesz és elvesz belőle kisebb vagy akárcsak hatalmas dolgokat. Mindkét szemlélő más-más érzékelési képességekkel rendelkezik- ezt úgy lehetne szemléltetni, mintha az egyik 10 dioptriás szemüvegen keresztül, míg a másik zöld lencsés napszemüveggel nézné a dolgokat. Az egyik homályosan, a másik pedig mindent zöldnek lát. Már a beérkező információk sem azonosak. A kiértékelést millió tényező képes tovább módosítani, a tudás szintjük, a tapasztalatuk, a szándékaik, a fizikai és szellemi állapotuk, stb….. Az egyik jártas a divatszakmában és nagyra tartja az XY márkás cipőt, mert tudja, hogy 100 ezer forint párja, a másik meg tudja, hogy árokásáshoz ez nem ér egy fabatkát sem.

A nézőpont valamilyen mértékben módosítja a tényeket és azokat átalakítja véleményekké. És ha igaznak fogadja el a véleményt, akkor lesz egy adata: „a főnök elegáns cipőt visel” vagy „a főnök szar cipőben mászkál”.

Tehát kinek van igaza? Hát mindenkinek igaza lehet, legalábbis a saját nézőpontjából Neki minden képen igaza van.

Mi a mese tanússága?

  1. Vizsgáld meg MAGAD a tényeket és ne fogadd el mások véleményét, ha fontos dolgokról van szó!
  2. Ha jót akarunk magunknak fogadjuk azt el, hogy a másiknak igaza lehet és próbáljuk azt megérteni.



További jó munkát,
baráti üdvözlettel:
Dochnal Róbert.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése